O western jahanju

Western jahanje pojavljuje se na zapadno američkim ranchevima negdje nakon 1500. godine. Western jahaća oprema velikim dijelom naslijeđena je od španjolskih konkviskadora, točnije od španjolskih vaquerosa. Tada nastaje i western sedlo, prilagođeno dugotrajnom (cjelodnevnom, pa i višednevnom) radu na konju. Sedlo je stoga duboko, udobno i masivno. Rog na western sedlu koristio se za vezanje goveda. Tako nastaje i poznati ”kaubojski” stil jahanja jednom rukom, jer je druga trebala biti slobodna za rad, pa se razvijalo upravljanje laganim pritiskom uzengija na konjski vrat. Štoviše, razvija se i potpuno upravljanje konjem nogama, kako bi, prema potrebi, obje ruke jahača bile oslobođene za rad.

Usavršavajući iskustva te razmjenjujući znanja i vještine jahanja, ranchevi su između sebe organizirali natjecanja, koja su se razvijala sve do danas. Tako se danas održavaju natjecanja u raznim disciplinama western jahanja: Reining, Cutting, Working Cowhorse, Western Pleasure, Halter…

Posebno je zanimljiv trening Cutting discipline, u kojoj se konja potiče da se više oslanja na svoj instinkt, nego na naredbe jahača. Tim svojim instinktom i izvrsnim refleksima, uvježbani Cutting konj vrlo spretno i okretno odvaja određeno govedo od stada.

Za western jahanje posebno su pogodni tzv. western konji, u koje pasmine spadaju American Quarter Horse, American Paint Horse te Appaloosa. Spomenute pasmine konja izvorno su iz sjeverne Amerike, dok iz južne Amerike potječu Argentine Criollo te Chilean Corralero, koji su isto tako pogodni za western jahanje (uzgajaju ih južno američki kauboji – Gaucho (Argentina) i Huaso (Chile).
 

Vezane stranice